Lavabit – zabezpečená e-mailová služba končí protože nechce spolupracovat s NSA

Zabezpečená e-mailová služba Lavabit, kterou kromě jiných využíval ke své komunikaci například i Edward Snowden, ukončila svoji činnost.

Vlastník a provozovatel této služby Ladar Levison umístil na internetové stránky Lavabit vysvětlující oznámení ve kterém kromě jiného uvádí, že se „odmítá podílet na zločinech proti americkým občanům“ [zřejmě myšleno tím, že by jejich data předával americkým špionážním službám]. Levinson ve svém oznámení dále píše, že ani nemůže legálně veřejně sdělit konkrétní důvody, které jej k tomuto rozhodnutí vedly.

Na konci svého prohlášení Levinson doslova uvádí:

Tato zkušenost mi udělila jednu velice důležitou lekci: bez zázahu Kongresu či jasného soudního precedentu důrazně nedoporučuji nikomu svěřovat svá privátní data firmě, s reálnými vazbami na USA.

Z tohoto prohlášení lze mezi řádky vyčíst, že Levinson byl vládními orgány USA vyzván aby předával data uživatelů Lavabit a aby zřejmě s těmito orgány spolupracoval.

Z citace na konci tohoto prohlášení pak vyplývá, že každý uživatel služeb jako je Google, Apple, Yahoo!, Microsoft a celé řady dalších amerických firem si může být jistý, že jeho data jsou monitorována výše zmíněnými americkými orgány.

Závěr ať si z toho laskavý čtenář udělá sám…

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply