Mac OS X aplikace pro kreativní psaní

Dnes bychom vás rádi upozornili na několik aplikací, které by vám mohly umožnit kreativnější přístup k psaní delších textů. Tyto tipy jsou určeny především těm, kteří nechovají příliš v lásce Microsoft Word a jeho klony.

Scrivener

Mocný nástroj, který na jednom místě umožňuje zaznamenávat poznámky, shromažďovat webové odkazy, třídit a strukturovat jednotlivé části dlouhého textu do menších částí.

 

Jeho velkou výhodou je okamžitý přístup k jednotlivým částem textu a rychlé vyhledávání. Mění tím tedy celý přístup k psaní. Již nejsme odkázání na lineární tok textu ale díky tomu, že Scrivener kombinuje jednotlivé dokumenty do jediného textu, je celý přístup k psaní přirozenější. K dipozici máme i virtuální nástěnku na které můžeme vizuálně srozumitelným a intuitivním způsobem přesouvat jednotlivé části textu.

Scrivener Mac OS X

Celoobrazovkový režim pak umožňuje psaní bez zbytečného rozptylování. Pro scénáristy je dokonce možné automatické formátování dle současných požadovaných standardů.

Je možné jej také propojit s pravděpodobně nejlepším nástrojem na tvorbu časových os Aeon Timeline.

Finální text je možné kompilovat do mnoha standardních formátů: rtf, MS Word, Open Office, Final Draft, epub, mobi či MultiMarkdown.
Se Scrivenerem bez problémů přirozeným způsobem vytvoříte knihu od počátečních poznámek a výzkumu až po finální výstup.

Scrivener zatím nemá k dispozici verzi pro iOS (dle vývojářů se na ní pracuje) ale je možné jej synchronizovat s aplikací Simplenote.

Scrivener je na App Storu k dispozici ke stažení  zde.

 

 

 

 

Ulysses III

Ulysses Mac

Tato aplikace je trochu zjednodušenou verzí Scriveneru. Organizace textu a dat funguje prakticky stejným způsobem. Pro psaní používá prostý text nebo stále populárnější Markdown.
Data je možné synchronizovat s aplikací Daedalus Touch pro iOS a mít přístup k dokumentům skutečně kdekoliv.

Ulysses III je na App Storu k dispozici ke stažení zde.

 

 

 

Byword 2

Zmíníme zde ještě tuto zajímavou aplikaci, která určena spíše pro psaní kratších textů ale vyniká jednoduchým a čistým uživatelským rozhraním. Také podporuje Markdown a data je možné synchronizovat přes Dropbox či iCloud přímo do aplikace Byword pro iOS.

Pro bloggery bude jistě zajímavá informace, že Byword 2 umí text přímo exportovat do platforem Blogger, Tumblr a WordPress. Podporován je i export přímo do Evernote.

Byword 2 je na App Storu k dispozici ke stažení zde, jeho iOS verze pak zde.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply