Taylor Swift vs Apple – 1:0

Apple se chystá 30. června spustit svoji hudební streamovací službu Apple Music. V podmínkách, které Apple v podstatě nadiktoval umělcům i vydavatelům původně byla obsažena část, která umožňovala Applu neplatit umělcům a vydavatelům za streaming po dobu bezplatné tříměsíční zkušební doby, kterou Apple novým uživatelům této služby nabídne. Ta je poté placená (9.90 USD/měsic nebo rodinný plán za 14.99 USD pro 6 členů rodiny).

Proti tomu se ostře postavila jedna z nejpopulárnějších amerických zpěvaček Taylor Swift a ve svém trefném otevřeném dopise adresovaném Applu tento přístup neplacení umělcům ostře odmítla: „Milý Apple, také po tobě nechceme iPhony zdarma…“

Swift již dříve stáhla veškerou svoji tvorbu ze služby Spotify, která nabízí svým uživatelům i plán zdarma, za který umělci dostávají pouze symbolické částky.

Tento dopis způsobil obrovský mediální poprask na který hned dnes ráno reagoval viceprezident Applu Eddie Cue na Twitteru prohlášením, že Apple bude umělcům platit za užití jejich hudby i během zkušební doby uživatelů.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply