Shrnutí novinek ze včerejší WWDC 2016

Na své tradiční prezentaci při zahájení vývojářské konference WWDC Apple představil nové verze svých operačních systémů: watchOS, tvOS, iOS a nově přejmenovaný macOS. Pojďme si tedy shrnout vše podstatné:

OS X se dočkal přejmenování na macOS a jeho nová verze dostala jméno Sierra. Největší důraz u nové verze byl kladen na vylepšení funkce Continuity. Uživatelé jistě přivítají novou funkci Universal Clipboard, která umožňuje kopírovat a vkládat informace mezi jednotlivými zařízeními (macOS – iOS). Další užitečnou novinkou je možnost uložení plochy na Macu přes iCloud drive a možnost přístupu k souborům na ploše z iOS zařízení. Obě tyto novinky jsou vítaným praktickým krokem vpřed pro všechny kdo používají zároveň macOS a iOS.

Další novinkou je integrace Siri do macOS. Všechny standardní funkce hlasového ovládání jako je například vyhledávání souborů, hledání na internetu, posílání zpráv apod. jsou tedy nyní dostupné na Macu.

Příjemnou novinkou pro uživatele ze zemí podporujících Apple Pay je nyní možnost používat tuto platební metodu online prostřednictvím prohlížeče Safari. Autorizace platby probíhá prostřednictvím TouchID na telefonu nebo na Apple Watch – je tedy možné se vyhnout opakovanému zadávání platebních údajů.

Mezi drobnější vylepšení bychom mohli zařadit možnost odemčení Maca pomocí Apple Watch bez nutnosti zadávat heslo či novou funkci pro uvolnění místa na pevném disku díky přesunu starších souborů na iCloud.

watchOS se dočkal verze 3, která výrazně (až 7x dle Applu) zrychluje chod aplikací a také umožňuje aktualizaci dat na pozadí. Vylepšena byla navigace a přístup k jednotlivým funkcím. Přidána byla také služba volání v nouzi, která navíc umí zvolit správné číslo vzhledem k dané lokalitě.

Nejvíce novinek se dočkal iOS a jeho desátá verze. Zcela přepracována byla aplikace Apple Music ve které je nyní snadnější orientace včetně možnosti zobrazení hudby stažené do zařízení.

Vylepšení se dočkala i aplikace Mapy. Navigace nyní poskytuje také údaje o provozu a je schopná nabídnout alternativní trasu včetně údajů o ušetřeném čase.

wwdc_maps

Aplikace Zprávy nyní umožňuje sdílení skladeb přímo z Apple Music, ikony emoji jsou nyní třikrát větší a nově přibyla možnost změny jednotlivých slov ve zprávách na emoji. K dispozici jsou také nové animované efekty a možnost zasílání zpráv vlastním rukopisem. Integrovány také byly aplikace třetích stran jako je například WhatsAp.

wwdc_ios

Nové funkce byly přidány do aplikace Fotky: automatické vyhledávání dle místa pořízení či na základě rozpoznávání obličejů. Tyto funkce budou přítomny i v macOS.

wwdc_macos

 

A jedna dobrá zpráva nakonec: Apple konečně umožní z iOS zařízení smazat nepoužívané systémové aplikace. Hurá.

tvOS přidává nové video kanály a také Apple vydává novou aplikaci pro iOS k dálkovému ovládání Apple TV, která má stejné funkce jako dálkový ovladač. Vylepšeny byly také možnosti hlasového ovládání Apple TV přes Siri.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply