Apple představil nové MacBooky

Poprvé od roku 2013 představil Apple přepracované modely svých MacBooků. Nový design vypadá velice zajímavě, hliníkové tělo je nyní ještě tenčí než u starších modelů a dokonce se podařilo zmenšit celkový objem – například 13” model je o 23 procent menší a váží pouze 1,5 kg. Dostupné jsou dvě barevné varianty: tradiční stříbrná a nově i odstín space grey.

MacBook Pro je nyní k dispozici troch netradičně ve třech variantách: 15”, 13” s novým Touch Barem a 13” s klasickými funkčními tlačítky, který by měl nahradit 13” MacBook Air.

13” model je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 takovaný na frekvenci 2,9GHz, 8 GB operační paměti (s možností rozšíření až na 16 GB), grafikou Intel Iris 550 a 256 GB SSD úložištěm (rozšiřitelným na 512 GB) a čtyřmi porty Thunderbolt 3.

15” model je k dispozici ve dvou variantách: s čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7 2,6GHz, 16GB RAM, grafikou Radeon Pro 450 s 2GB paměti a 256 GB SSD úložištěm. Výkonnější model pak je osazen čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7 2,7GHz, 16 GB RAM, grafikou Radeon Pro 455 se 2 GB paměti a 512 GB SSD úložištěm. Grafikou je možné objednat ve variantě Radeon Pro 460 se 4 GB paměti, SSD úložiště může mít až 2 TB. Výdrž na baterie by měla být až 10 hodin.

Nejvýraznější novinkou je Touch Bar – OLED dotykový displej umístěný nad klávesnicí v místě kde jsme dříve našli funkční tlačítka. Na tomto displeji se v kontextu dané aplikace nachází ovládací prvky. Na pravém konci Touch Baru najdeme čtečku otisku prstů podporující TouchID. Slouží nejen pro přihlášení uživatele do systému ale podporuje třeba také systém ApplePay (jako obvykle nikoliv v ČR). Rozeznává otisky různých uživatelů a proto se díky jedinému dotyku může celý systém přenastavit pro jiného uživatele.

 

touch-bar

 

 

 

Další zásadní novinkou jsou vestavěné rozšiřovací porty. Nové MacBooky nyní kromě klasického 3,5mm sluchátkového konektoru disponují pouze rozhraním Thunderbolt 3 (kompatibilní s USB-C). Thunderbolt 3 je schopen i MacBook napájet a proto zmizel i MagSafe konektor. Nenajdeme zde již ani čtečku SD karet či konektor HDMI. Přes rozhraní Thnderbolt 3 (s maximální rychlostí 40Gb/s) můžeme připojit externí monitor či externí disky a další periferie. Připravte si ovšem další finance na různé adaptéry ke stávajícím zařízením. K novému MacBooku nyní bez adaptéru nepřipojíte ani nový iPhone a za redukci si samozřejmě zaplatíte.

 

thunderbolt-3

 

Přepracován byl mechanismus klávesnice, jejíž design nyní vychází z 12” modelu. Nový displej má zřejmě stávající rozlišení nicméně má nyní o 67 procent větší světelnost a kontrast, o 25 procent vyšší barevný gamut (počet zobrazených barevných odstínů) a nižší spotřebu energie.

Apple tedy v tichosti pohřbil 11” MacBook Air, jeho 13” variantu zatím ponechává v prodeji nicméně již tento model nebude aktualizovat.

Ceny jak je u Applu zvykem vskutku nejsou lidové a otázkou je zda to v tomto případě již Apple poněkud nepřehnal: základní model 13” MacBooku Pro bez Touch Baru pořídíte za 45.990,- Kč, 13” model s Touch Barem začíná na 55.990,- Kč a 15” model startuje na 73.990,- Kč. Všechny modely s Touch Barem budou v prodej během dvou až tří týdnů. Předobjednat si můžete již nyní.

 

macbook-range

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply