Novinky představené na Apple WWDC keynote 2013

Včerejší keynote potvrdila v podstatě všechny spekulace a příznivcům Applu byly představeny očekávané novinky: nová verze OS X Mavericks, nové modely MacBook Air, zcela přepracovaný MacPro a iOS7. Snad jediným překvapením je iWork pro iCloud.

Tim Cook zahájil prezentaci již tradičně souhrnem čísel:

– App Store je na světě již 5 let. Za tuto dobu bylo staženo 50 milliard aplikací, vývojářům bylo vyplaceno 10 miliard USD, v App Storu je k dispozici 900.000 aplikací z toho 375.000 pro iPad. App Store nyní registruje 575 miliónů zákaznických účtů.

– Apple má nyní otevřeno 407 obchodů ve 14 zemích.

– 72 miliónů počítačů Mac

– 28 milión instalací OS X Mountain Lion

– 100% nárůst u počítačů Mac oproti 18% u PC za posledních 5 let

 

Poté Craig Federighi, šéf vývoje OSX představil první novinku: OS X Mavericks. Představil stručně nejdůležitější ze zhruba 200 nových funkcí systému, který je ode dneška k dispozici vývojářům a pro uživatele potom na podzim letošního roku:

OS X Mavericks

 

– Finder Tabs: panely pro rychlejší a pohodlněší práci se soubory

– Štítky: každý soubor může být označen jedním či více štítky pro snadnější vyhledávání

– Vylepšená práce na více displejích

– Komprese paměti přináší snížení nutné aktity CPU a tudíž zvýšení úspory energie a zvýšení odezvy celého systému

– nová verze Safari: zrychlení zobrazení, přepracovaný Reading List a další vylepšení

– iCloud Keychain: úožiště a správa hesel se synchronizací do všech zařízení s automatickým přihlašováním

– Notifikace: možnost okamžité reakce na příchozí upozornění – např. okamžitá odpověď na příchozí zprávu bez nutnosti otevřít příslušnou aplikaci

– Kalendář: podpora map a inteligentní nastavení upomínek

– nová mapová aplikace s možností odeslání naplánované trasy do iOS zařízení

– iBooks budou nyní k dispozici i pro OS X

 

Dále byly představena nová řada MacBooků Air. Potvrdily se předchozí spekulace o nasazení nových procesorů Intel Haswell, které umožňují podstatně delší výdrž na baterie: u 11 palcového modelu to je nyní až 9 hodin, u 13 palcového pak až celých 12 hodin. Dalším vylepšením je potom podpora Wi-Fi ac a rychlejší model flashových úložišť. V ČR ceny začínají na 25.990 Kč za 11 palcový model se 128 GB flashovým úložištěm a 4GB paměti. Za 256 GB model zaplatíte 31.490 Kč. 13 palcový model začíná na ceně 28,990 za 128 GB a model s 256 GB stojí 34.490 Kč. Za příplatek je možno doobjednat paměť 8GB, flash disk 512GB a procesor 1,7GHz i7.

 

macbook-air-11-step1-hero-2013macbook-air-13-step1-hero-2013

 

Phil Schiller poté úkázal prezentaci nového Macu Pro, který bude k dispozici na podzim letošního roku. Nový Mac Pro má radikálně nový design, je podstatně menší než současný model. Osazen bude až 12 jádrovým procesorem Intel Xeon, 1866 MHz DDR pamětí a grafickými kartami AMD. Rozšiřitelnost poté bude zajišťovat šestice portů Thunderbold 2, čtyři USB 3 porty či HDMI port.

MacPro

Poměrně nečekaným překvapením bylo představení aplikací iWork pro iCloud: všechny tyto aplikace (Pages, Numbers a Keynote) jsou nyní dostupné přes webové rozhraní a je možné tímto způsobem vytvářt i editovat dokumenty podobně jako např. v Google Docs. Není jasné zda tato služba bude zdarma pro všechny uživatele iCloud či bude podmíněna nákupem těchto aplikací. Pro uživatele bude k dispozici koncem letošního roku.

iworkicloud

 

Poté nejprve Jony Ive ve videospotu a pak Craig Federigi naživo z jeviště představili iOS7. Celý systém byl kompletně vizuálně přepracován a dle očekávání nový vzhled je jednodušší a zbavený všech skeumorfismů.

ios-7-home-screen

Zde je ve zkratce výčet nejdůležitějších novinek v iOS7:

– více obrazovek ve složkách

– gestem tažení prstu zdola nahoru se zobrazí panel nejdůležitějších systémových nastavení (Wi-Fi, Bluetooth, režim letadlo, zámek a funkce neružit), nastavení světelnosti displeje, ovládání hudebního přehrávače, spuštění fotoaparátu, přístup do kalendáře, AirPlay, AirDrop a dokonce i možnost rozsvícení blesku a jeho použití jako baterky.

– již zmíněný AirDrop umožňuje snadné sdílení dokumentů s kýmkoliv ve vaší blízkosti

– vylepšené notifikační centrum bude nyní k dispozici i na zamčené obrazovce

– přepínání mezi jednotlivými běžícími aplikacemi je nyní přehlednější díky náhledům obrazovek spuštěných aplikací (ti co mají jailbreak viz Auxo).

– vylepšené Safari podporující full screen režim, synchronizaci s iCloud klíčenkou, nové zobrazení záložek

– nové rozhraní aplikace fotoaparátu nyní včetně základních filtrů pro úpravu fotografií

– vylepšené funkce Siri

– iOS in the car: integrace iOS zařízení s palubní deskou vozidla. Podporováno již dvanácti velkými výrobci aut

– FaceTime audio: je možné vést nyní pouze hlasovou konverzaci

– App Store: vylepšení vyhledávání a automatické aktualizace aplikací na pozadí.

– Activation Lock: není možné vypnout lokalizaci iOS zařízení bez zadání hesla k Apple ID

– přehrávač hudby má v sobě integrovanou funkci iRadio ve které je možné poslouchat streamovanou hudbu buď z přednastavených stanic nebo je možné si stanice definovat dle svého vkusu.

ios-7-01 ios-7-07 ios-7-08 ios-7-01434 ios-7-compass-stocks-calculator

Toto byl ve stručnosti výčet toho podstatného co bylo představeno během včerejší keynote. Jednotlivým novinkám se budeme detailněji věnovat v následujích dnech.

 

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply