Srovnání cloudových úložišť – jak vybrat to pravé? [Aktualizováno]

 

V současné době mají uživatelé k dispozici mnoho cloudových služeb k synchronizaci dat buď mezi jedním zařízením a cloudovou službou nebo mezi více zařízeními prostřednictvím cloudové služby a to včetně těch, která běží na různých operačních systémech. Některé služby jsou vázány na OS (iCloud-iOS-OS X) či jsou s ním velice těsně integrovány (SkyDrive-Windows Phone, Google Drive-Android) a to sice v případě, kdy cloudovou službu poskytuje firma, která je také spojena s konkrétním OS. V současné chvíli nelze říci, že některé z dostupných řešení je naprosto ideální a splňuje všechny požadavky uživatelů. Proto většinou musíme kombinovat několik služeb najednou.

 

Jaké jsou tedy nejdůležitější požadavky od uživatelů?

– podpora od vývojářů třetích stran

– aplikace pro mobilní zařízení a integrace s mobilním OS

– multiplatformnost

– kapacita

– cena

– spolehlivost + pravděpodobnost neuzavření služby v dohledné době z důvodu malého zájmu uživatelů

 

 

Přinášíme zde stručný popis nejrozšířenějších cloudových služeb:

 

– iCloud

zdarma 5 GB

služba je integrována s iOS (a částečně i s OS X), což z ní činí první volbu pro všechny uživatele iOS i Mac OS X zařízení. Přes iCloud se synchronizují data nativních aplikací a služeb Applu (kalendář, úkoly, notifikace, iMessage apod.).  Bohužel chybí souborový systém, takže není možné na iCloud nahrát soubry vytvořené aplikacemi třetích stran pokud tyto iCloud nepodporují.

www.apple.com

 

– Dropbox

zdarma 2GB

nejrozšířenější služba s největší podporou od vývojářů třetích stran. Existuje pro všechny nejrozšířenější platformy jak pro počítače tak pro mobilní zařízení.

Ceny začínají na 99 USD/rok u verze Pro s kapacitou 100GB

www.dropbox.com

 

– Sugarsync

zdarma

[Aktualizováno]: Od 8.2.2014 ukončí Sugarsync poskytování 5GB prostoru zdarma. Budou nabízeny pouze placené plány.

výhodou pro některé uživatele je způsob synchronizace souborů s cloudem. Nepoužívá speciální složku, ve které musí být synchronizované soubory uloženy ale uživatel má možnost označit k synchronizaci stávající složky či soubory, které mohou být umístěny na libovolném místě souborového systému. Není tedy nutné synchronizované soubory umisťovat do speciální složky. Placené plány začínají na 75 USD/rok za 60GB.

www.sugarsync.com

 

– Google Drive

sdílená kapacita 15GB s ostatními Google službami (Gmail, Google+)

Výhodou pro některé uživatele je integrace se službami Google. Některé soubory (tabulky, textové dokumenty) je možné editovat on-line. Vybrané soubory je možno na mobilním zařízení uložit lokálně aby k nim byl přístup i ve chvíli kdy uživatel nemá k dispozici mobilní připojení.

www.drive.google.com

 

– Microsoft SkyDrive

zdarma 7GB

k dispozici je pro Mac OS X a Windows, z mobilních zařízení pak pro iOS, Windows Phone i Android. Při přístupu přes web je možná on-line editace souborů pomocí Office Web Apps. Služba uchovává až 25 verzí všech dokumentů, takže je možné se bez problému vracet k předchozím verzím.

http://windows.microsoft.com/cs-cz/skydrive/download

 

 

– Box (dříve box.net)

zdarma 5GB

existují tři různé modely (personal, business, enterprise) lišící se kapacitou a dalšími dodatkovými službami, např. možností skupinové spolupráce na dokumentech, integrací se Salesforce.com či Google Apps apod. Ceny začínají na 8,50 EUR/měsíc u služby personal s kapacitou 25GB a maximální velikostí souboru 1GB (u free varianty je maximální velikost souboru 250 MB).

www.box.com

 

– Copy

zdarma 15GB

podporované platformy: Mac OS X, Windows, Unix, z mobilních pak iOS a Android.

Placené plány začínají na 99 USD/rok za 250GB, což řadí tuto službu na pomyslné čelo v hodnocení poměru cena:kapacita ve srovnání s ostatními cloudovými úložišti. A i základní verze zdarma nabízí největší úložný prostor ze všech ostatních úložišť.

www.copy.com

 

– Jottacloud

zdarma 5GB

podporované platformy: Windows, Mac OS X, iOS, Android.

Jedná se o službu provozovanou norskou společností. Dle vyjádření provozovatelů jsou všechny soubory ukládány na servery umístěné v Norsku, tudíž by měly být chráněny před tolik diskutovaným šmírováním amerických vládních úřadů.

www.jottacloud.com

 

 

Každá služba má své výhody i nevýhody a je tedy na uživateli aby dle svých požadavků zvážil, která z nich je pro něj nejvhodnější. Vzhledem k tomu, že všechny tyto služby  jsou v základu poskytovány zdarma není problém si je vyzkoušet a zůstat u té, která nám vyhovuje nejvíce..

 

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply