Facebook kupuje WhatsApp za 16 miliard dolarů

WhatsApp_screen1

Firma Facebook oznámila na svých webových stránkách, že hodlá zakoupit  populární službu na zasílání zpráv z mobilních zařízení WhatsApp za 16 miliard dolarů. Tato částka má být uhrazena jako platba v hotovosti ve výši 4 miliard dolarů a zbývajících 12 miliard budou tvořit akcie Facebooku. Zároveň se šéf služby WhatsApp Jan Koum stane členem správní rady Facebooku. Celá transakce je ještě předmětem schválení regulačními orgány. Pokud by tyto neposvětily akvizici, Facebook se zavázal zaplatit smluvní pokutu ve výši 2 miliard dolarů.

Facebook vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že služba WhatsApp bude nadále fungovat samostatně a pod svou vlastní zavedenou značkou. WhatsApp má v současné chvíli 450 miliónů uživatelů, kteří jsou aktivní alespoň jednou měsíčně. Z tohoto počtu pak 70% používá službu denně. Nových uživatelů však stále přibývá a blíží se okamžik, kdy počet zpráv odeslaných ve službě převýší celosvětový počet odeslaných SMS.

Po převzetí Instagramu je toto další a zatím největší akvizice, kterou Facebook provedl. Otázkou zůstává, zda i přes všechna pozitivní čísla týkající se WhatsApp není cena 16 miliard dolarů nadhodnocená…

 

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply