Aperture Exporter – nástroj na převod Aperture knihovny do Adobe Lightroom

Aperture_Exporter

Apple před nějakou dobou nepotěšil mnoho uživatelů Aperture (včetně mě) když oznámil, že končí s jeho vývojem. Program Photos jenž má nahradit Aperture i iPhoto je zahalen tajemstvím ale nedá se předpokládat, že bude obsahovat funkce (a hlavně možnosti rozšíření), které aktivní fotografové potřebují a vyžadují. Zdá se tedy, že jedinou variantou je přechod k Adobe a jeho programu Lightroom. Ten ovšem používá zcela odlišný způsob ukládání fotografií (pokud ovšem v Aperture nebyl aktivní systém uchovávání fotografií v tzv. referenced režimu).

Aperture používá tzv. systém „managed“ files, to znamená, že všechny fotografie a údaje o jejich změnách, klíčová slova apod. jsou uloženy v jedné databázi. Na rozdíl od Aperture Ligtroom umí pracovat pouze v „referenced“ režimu, což znamená, že fotografie jsou uloženy kdekoliv na jakémkoliv disku a informace o nich pak v tzv. katalogu.

Na internetu existuje spousta návodů jak manuálně vyexportovat fotografie z Aperture a vytvořit z nich Lightroom katalog nicméně vývojář Adrian Grah nyní přišel s nástrojem, který celý postup zjednodušil a zautomatizoval. Jeho nástroj se jmenuje Aperture Exporter je zdarma ke stažení ve veřejné beta verzi zde. Pokud tedy bude svoji knihovnu fotografií převádět do Lightroomu je toto pravděpodobně nejméně bolestivý způsob jak tento převod provést…

(via jirivatka.com)

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply