Jezdíte alespoň občas vlakem? Nová iOS aplikace Můj vlak je vítaným doplňkem pro všechny cestovatele

Na dnešní prezentaci představili zástupci Českých drah novou aplikaci s názvem Můj vlak. Jak již název napovídá, jedná se o informační pomůcku pro cesty po železnici s možností zakoupení jízdenky či místenky, sledování odjezdů a příjezdů vlaků na všech nádražích v ČR a také sledování pohybu jednotlivých vlaků na tratích. Aplikace se tak stává kompletním průvodce po cestách vlakem.

Základní ovládání aplikace je rozděleno do několika logických částí: vyhledávání spojení, informace o konkrétním vlaku, informace o konkrétní stanici a možnost zakoupení a archivace jízdenek.

Muj_vlak1

První záložka slouží k vyhledávání libovolného spojení. Aplikace si pamatuje poslední hledané trasy a zobrazuje pod dialogovým oknem aby uživatel mohl pohodlně opakovaně vybírat spoj na oblíbené trase.

 

 

Muj_vlak2

Výsledek hledání zobrazí konkrétní spoje a to včetně případných přestupů. Po zvolení konkrétního spoje jsou pak zobrazeny detailní údaje o tomto vlaku jako např. konfigurace vozů apod, řazení vlaků a přehled služeb nabízených v konkrétním vlaku.

 

Muj_vlak5

Jednou z unikátních funkcí aplikace je možnost v reálném časne zobrazit informace o výlukách na jednotlivých tratích, mimořádných událostech na trati a zpožděních jednotlivých vlaků.

Muj_vlak3

 

Z aplikace je pak možné jízedenku rovnou zakoupit. Bohužel v současné době lze zakoupit jízdenky pouze u vnitrostátních spojů. Platbu je možné uskutečnít pomocí kreditní karty, systému PaySec nebo aplikace MasterCard Mobile. ČD do budoucna hodlají zavést vlastní kreditní předplacený systém.

Stávající systém je propojen s eShopem ČD a zakoupené jízdenky se zobrazují jak v aplikaci tak na eShopu ČD.

 

Muj_vlak4

Další záložka poskytuje informace o více než 2300 nádražích v ČR – údaje o odjezdech a příjezdech jednotlivých vlaků a   údaje o umístění nádraží, jejich bezbariérová dostupnost či nabízené služby.

Další zajímavou možností je stažení jízdních řádů přímo do telefonu a jejich následné prohlížení v offline režimu ve chvíli, kdy není z nějakého důvodu k dispozici datové připojení. V tu chvíli ale samozřejmě nejsou k dispozici aktuální data o zpožděních či výlukách.

Závěrem lze říci, že České dráhy touto aplikací příjemně překvapily všechny ty, kteří alespoň občas na svých cestách používají vlak. Aplikce ze v App Storu dostupná od dnešního dne a můžete si ji zdarma stáhnou zde.

 

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply