Apple představil nový ultratenký 12 palcový MacBook s retina displejem

Na své prezentaci 9. března představil Apple nový ultratenký 12 palcový MacBook s retina displejem.

Jedná se o zcela nový model s přepracovanou konstrukcí. Jeho základní deska je o více než třetinu menší než u jedenáctipalcového modelu MacBook Air.

macbook 2015

Nový design baterií umožnil jejich umístění i do dříve nevyužitých prostor uvnitř těla. Poprvé nebyly použity větráky aktivního chlazení procesoru.

Nový macBook je skutečně velice tenký, v nejširším místě měří pouhých 13.1 mm což je o neuvěřitelnýcn 24% méně než menší MacBook Air. Jeho váha je pouhých 920 gramů.

Zcela přepracována byla konstrukce klávesnice. Jednotlivé klávesy si zachovaly svoji velikost, zcela změněno bylo jejich uchycení pomocí “motýlkového” mechanismu, který také umožňuje větší přesnost snímání. Každá klávesa je podsvícena vlastní LED diodou.

Novou konstrukci má i touchpad, který je vybaven technologií Force Touch. Touchpad tedy při kliknutí mechanicky nepovolí ale čtyři senzory uvnitř registrují tlak, který při určité síle interpretují jako “klik“. Tyto senzory jsou schopny rozlišit sílu tlaku na touchpad, což umožnilo jednak zavést nová gesta a funkce touchpadu a také je možné nastavit citlivost těchto senozorů tak aby uživateli co nejvíce vyhovovala. Touchpad je také vybaven vibrační zpětnou odezvou.

Nový MacBook je osazen procesorem Intel M taktovaném na 1.1 až 1.2 GHz (v Turbo boost režimu až 2.4GHz resp 2.6GHz u vyššího modelu)  s integrovanou grafikou Intel HD 5300. Osazen je 8GB LPDDR pamětí. Flash úložiště má velikost 256GB u nižšího modelu a 512 GB u modelu vyššího.

Konektivitu zajišťuje Wi-Fi 802.11ac a modul Bluetooth 4.0.

Jediným konektorem je pak jeden USB-C port, který je používán pro nabíjení, videovýstup i pro přenost dat.

Retina displej má rozlišení 2304 x 1440 bodů což dává 226 pixelů na palec.

Udávaná výdrž je 9 hodin při bezdátovém surfování na internetu či 10 hodin nepřetržitého přehrávání videa.

V prodeji bude ve třech barevných variantách: stříbrné, zlaté a  v odstínu vesmírné šedi.

Cena u modelu s 1.1GHz procesorem a 256GB flash úložištěm bude v prodeji za 39.900,- Kč a model s 1.2GHz procesorem a 512GB flash úložištěm bude stát 47.990,- Kč.

 

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply