Apple vydal iOS 16.2 – zde je přehled nových funkcí

Apple včera vydal novou verzi operačního systému iOS 16.2 a iPadOS 16.2 – zde přinášíme seznam všech novinek

Apple Freeform

Apple představil novou multiplatformní aplikaci Freeform v iOS 16.2, iPadOS 16.2 a macOS Ventura 13.1. Freeform, navržený pro spolupráci, lze použít pro zapisování poznámek, skicování, kreslení, ukládání odkazů a další.
Na stejném dokumentu Freeform může pracovat více lidí, přičemž aktualizace jsou synchronizovány pro všechny účastníky v reálném čase. Apple říká, že Freeform lze použít pro skicování projektů, navrhování náladových nástěnek a brainstorming nápadů, přičemž aplikace slouží jako kreativní prostor.

Apple Music sing

‌Apple Music‌ Sing, navržený jako karaoke funkce pro předplatitele Apple Music, poskytuje texty v reálném čase, které si mohou zazpívat uživatelé iPhonů, iPadů a Apple TV. Mezi funkce patří nastavitelné vokály pro změnu hlasitosti původního zpěváka, texty v reálném čase, které se pohybují v tempu zpěvu, možnosti vokálu na pozadí a pohled na duet pro skladby pro více zpěváků.
Apple představil více než 50 seznamů skladeb, které obsahují písně, duety, sbory a hymny ideální pro použití s ‌Apple Music‌ Sing.

‌Apple Music‌ Sing lze použít na ‌iPhone‌ 11 a novějších, třetí generaci 11palcového iPadu Pro a novější, páté generaci 12,9palcového ‌iPadu Pro‌ a pozdějších, čtvrté generaci iPadu Air a novějších, deváté generaci ‌iPad‌ a novější a iPad mini a novější. Díky aktualizaci jsou téměř všechna data na ‌iCloudu‌ chráněna, s výjimkou pošty, kontaktů a kalendáře, protože tyto funkce musí spolupracovat se systémy, které používají starší technologie.

Rozšířená ochrana dat

Rozšířená ochrana dat je aktivní, protože to znamená, že Apple nemůže obnovit vaše data, pokud ztratíte heslo, a navíc je přístup na iCloud.com ve výchozím nastavení zakázán.

Podpora externího displeje pro Stage Manager

S iPadOS 16.2 lze Stage Manager na iPadech M1 a M2 znovu používat s externími displeji. Toto je funkce, kterou Apple odstranil v první verzi iPadOS 16, aby rozšířil ‌Stage Manager‌ na modely A12X a A12Z ‌iPad Pro‌.
Díky podpoře externího displeje ‌Stage Manager‌ podporuje až osm aplikací pro účely multitaskingu, nikoli čtyři. Tato funkce je omezena na iPady ‌M1‌ a ‌M2‌.

U iPadů s podporou ‌M1‌ nebo ‌M2‌ existuje také možnost přetáhnout okno z ‌iPadu‌ na externí monitor, který je připojen k vašemu zařízení. Přetahování okna z jednoho zařízení do druhého je v aktualizaci iOS 16.2 novinkou.

Nová architektura aplikace Home

Propojením se softwarem HomePod 16.2, iOS 16.2, iPadOS 16.2 a ‌macOS Ventura‌ 13.1 přidává podporu pro aktualizovanou architekturu aplikace Home, která přichází po přidání standardu chytré domácnosti Matter. Apple říká, že nová architektura aplikace Home přináší rychlejší a spolehlivější výkon v domácnostech s mnoha chytrými doplňky, ale vyžaduje to, aby na každém zařízení, které přistupuje k domácnosti, byly nainstalovány aktualizace iOS 16.2, iPadOS 16.2, ‌macOS Ventura‌ 13.1, tvOS 16.2 a watchOS 9.2 spolu se softwarem HomePod 16.2.

Vypnutí tapety a notifikace pro stále zapnutý displej

iOS 16.2 přidává dva přepínače pro deaktivaci tapety a upozornění, když je aktivní stále zapnutý displej. Tato funkce nabízí jednodušší rozhraní vždy na displeji, které zobrazuje pouze čas a všechny povolené widgety.

AirDrop pouze pro kontakty

Se spuštěním iOS 16.2 bude AirDrop ve výchozím nastavení omezen pouze na kontakty, nikoli na všechny. Stále existuje možnost otevřít AirDrop všem v okolí, ale po 10 minutách se vrátí zpět na Pouze kontakty.

Widget pro spánek na uzamčené obrazovce

iOS 16.2 přidává na zamykací obrazovku widget Spánek, který čerpá z dat uložených v aplikaci Zdraví a shromážděných Apple Watch nebo jinými zařízeními pro sledování spánku. Poskytuje informace, jako je čas strávený v posteli a kvalita spánku, přičemž jsou k dispozici tři varianty.

Widget pro léky na uzamčené obrazovce

Kromě nového widgetu Spánek přidal Apple také widget Léky. Existují dvě možnosti, jedna je ikona jedné pilulky a druhá, která vám dá vědět, kdy si musíte vzít lék. Upozorní vás, pokud jsou zaznamenány všechny vaše léky nebo pokud pro daný den nemáte žádné další léky.

Game Centre

Game Center nyní podporuje SharePlay, což uživatelům ‌iPhonu‌ a ‌iPadu‌ umožňuje hrát hry s přáteli a rodinou během hovoru FaceTime.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply