Adobe vydává ostrou verzi Lightroom 5

lightroomLogo

V dubnu Adobe vydal veřejnou beta verzi Lightroom 5 – své vlajkové lodi na vyvolávání fotografií v Raw formátu, jejich katalogizaci a úpravu. Po téměř dvou měsících je na světě ostrá verze, kterou je možno zakoupit buď jako klasickou licenci za 149 USD (upgrade z LR 4 za 79 USD) či jako součást Adobe Creative Cloud za roční předplatné.

Evoluce nikoliv revoluce. Jaké jsou nejdůležitější novinky v další verzi populárního programu pro fotografy?

Nová verze Lighroom 5 přináší několik novinek, které posouvají tento program zase o něco dále. Jaké jsou ty nejdůležitější?

– u funkce Spot removal tool je nyní možné flexibilněji odstraňovat nechtěné objekty pomocí štětce a nikoliv jen samostatné body. Dále je nově možné u této funkce nalézt pomocí příkazu Visualize spots nechtěné objekty, které jsou za normálních okolností skryty na pozadí

– funkce Automatic perpective correction umožňuje korigovat perspektivu vertikálních linií na fotografii (např. stěny budov apod.)

– funkce Customised Vignetting nyní dovoluje vlastní nastavení vinětace

– Modul Slideshow nyní obsahuje novou funkci použití kombinace fotografií a videa při vytváření prezentací

– Funkce Smart previews – pokud zapnete tuto funkci při importu fotografií je možné plně editovat tyto fotografie i když originály jsou uloženy na externím disku. Dříve byla tato editace možná jen u některých parametrů.

– V modulu Books lze nyní ukládat vlastní layouty

Adobe Lightroom 5 je možné zakoupit u Adobe zde.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply