iPhone 5C – plastový, barevný ale vůbec ne levný

Apple včera potvrdil spekulace a fotografie, které unikaly na internet v posledních dnech a týdnech se ukázaly jako pravdivé – kromě iPhonu 5S byl představen i model 5C.

iPhone_5C

Model iPhone 5C je vyroben z polykarbonátu a jeho zadní část je tvořena jediným dílem. Plastovou konstrukci pak zpevňuje vnitřní kovová kostra, která slouží také jako anténa. Retina displej je čtyřpalcový, stejný jako u předchůdce, iPhonu 5. Z něj si iPhone 5C přibral i procesor A6. Telefon dále disponuje 8 megapixelovým fotoaparátem a úložištěm s kapacitou 16 nebo 32 GB. Jeho baterie má o něco větší kapacitu než iPhone 5, ovšem dle těch, kteří telefon již drželi v ruce, je iPhone 5C také o něco silnější a těžší než předchozí verze. Nicméně chválí kvalitu provedení. K dispozici je ve čtyřech barevných provedeních: bílé, růžové, žluté, modré a zelené.

iphone5c-gallery2-2013

Otázkou zůstává, proč Apple opustil zavedený systém představení nového modelu telefonu a zlevnění staršího modelu, který potom v prodej nahrazoval jakousi levnější variantu. Nyní zde máme úplně nový telefon. Těžko spekulovat zda tímto modelem Apple cílí na určitou konkrétní skupinu zákazníků, zejména v Číně a Indii. Zejména v situaci, kdy tento levnější plastový iPhone není až tak úplně levný. Cena 99 USD s dvouletým úvazkem sice na první pohled vypadá docela lákavě nicméně cena nedotovaného přístroje bude v USA začínat na 549 USD za 16 GB verzi a v Evropě dokonce na 599 EUR (Apple se stále tvrdošíjně odmítá podívat na směnný kurz EUR/USD), což tedy nízká cena rozhodně není. V ČR nebyly zatím ceny ani dostupnost potvrzeny.

Těžko dnes řici zda tento model Applu pomůže udržet či navýšit tržní podíl hlavně v asijských zemích a zda uvedení plastového iPhonu byl krok správným směrem. Můj osobní názor je, že toto nebylo pro Apple úplně nejšťastnější rozhodnutí.

A co vy? Líbí se Vám iPhone 5C? Zanechte nám své názoru v komentářích nebo na našem Facebookovém profilu.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply