iPhone 5S – velice solidní evoluce

iPhone 5S se vzhledem od svého předchůdce téměř nijak zásadně neliší. Poznáme ho jen díky dvěma přisvětlovacím LED diodám a kovovému kroužku okolo tlačítka „Home“. Toto tlačítko je vyrobeno z odolného safíru pod kterým je zabudován snímač otisků prstů. Uživatel tedy nemusí při odemčení telefonu zadávat číselný kód ale stačí pouze přiložit prst a telefon se sám odemkne. Snímač lze také použít při nákupu na iTunes, kde pak není nutné zadávat heslo ale opět stačí přiložit prst na snímač. Apple nazval tuto technologii Touch ID.

touchid_hero

 

Největším vylepšením je ovšem nový procesor s označením A7, který je dle tvrzení Applu dvakrát rychlejší než jeho předchůdce. Dvakrát rychlejší je i jeho grafický výkon s podporou OpenGL ES verze 3.0. Jdná see o první a jediný 64-bitový procesor v mobilním telefonu. Procesor A7 je pak doplněn koprocesorem s názvem M7, který je určen primárně ke sběru dat ze senzorů a jejich ukládání tak aby se nezatěžoval hlavní procesor. Tím je dosaženo velice nízké spotřeby energie při sběru biometrických dat a je proto možné vyvíjet vylepšené aplikace např. pro sport a fitness.

Výrazně vylepšený je fotoaprát. Jeho rozlišení zůstalo na 8 megapixelech nicméně plocha snímače se zvýšila o 15% a velikost samotných pixelů se zvětšila na 1,5 mikronu. To znamená že fotografie budou nyní o poznání kvalitnější. Navíc i objektiv se dočkal změny a jeho světelnost má nyní hodnotu f 2.2. Apple v iOS 7 vylepšil vestavěnou foto aplikaci, která má nyní několik nových funkcí: dávkové snímání rychlostí až 10 snímků za vteřinu, ovládání dvojbarevného LED blesku k dosažení přirozeného barevného podání fotografií pořízených za nízké světelnosti, stabilizace obrazu, slow motion video, které je možné natáčet s frekvencí až 120 snímků za vteřinu, vestavěné filtry a možnost vytváření panoramatických fotografií. Bohužel Apple opět neumožnil ve své aplikace odděleně ovládat ostření a hodnotu expozice tak jak to již delší dobu umí aplikace třetích stran.

iPhone_5_camera

 

Nový iPhone 5S je vybaven všemi základními aplikacemi, které znají uživatelé Applu z minulých modelů. Včera ale proběhlo na prezentaci jedno překvapení, které se týká majitelů všech nových iPhonů, iPodů Touch i iPadů: všechny programy z balíčku iWork pro iOS, tzn. nástroj na vytváření prezentací Keynote, textový editor Pages a tabulkový procesor Numbers budou nyní ke stažení zdarma. A spolu s nimi i kreativní nástroje pro editaci fotografií a videa: iPhoto a iMovie.

iphone5s_colours

 

iPhone 5S bude k dispozici ve třech barevných provedeních, s kapacitou 16, 32 a 64 GB od 20.9. zatím pouze ve vybraných zemích. Dosupnost a ceny pro ČR zatím nebyly oznámeny.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply