iOS 7 je zde! Přehled nejdůležitějších novinek v novém systému

ios7_screen

Dnes v 19.00 SELČ Apple uvolnil ke stažení novou verzi operačního systému: iOS 7. Ode dneška tedy mohou uživatelé iPhonů a iPadů aktualizovat svůj systém.

[Aktualizace: Mnoho uživatelů hlásí problémy s dostupností serverů Apple a se stahováním iOS 7, které je způsobené pravděpodobně velkým množstvím uživatelů, kteří se nový systém snaží stáhnout]

Hned na začátek ovšem musíme varovat ty uživatele, kteří mají na svém iOS zařízení proveden jailbreak. Ten zatím není pro iOS 7 dostupný. Pokud tedy chcete zachovat jailbreak vašeho zařízení, upgrade na iOS 7 zatím neprovádějte.

 

Zde uvádíme stručný přehled nejdůležitějších novinek, které jsou obsaženy v iOS 7:

Kompatibilita

Na nový systém mohou upgradovat majitelé následujících iOS zařízení: iPhone 4 a novější, iPad 2 a novější, iPad mini a iPod Touch 5. generace.

Nové grafické rozhraní

O novém vzhledu iOS 7 byly již popsány stohy papíru. Zmizely všechny skeumorfistické prvky a celé uživatelské rozhraní má nyní velice minimalistický vzhled.

Control Center

Okamžitý přístup k nejdůležitějším nastavením: zapnutí či vypnutí Wi-Fi, režimu Letadlo, bluetooth apod. Dále má uživatel možnost nastavit jas obrazovky, ovládat hudební přehrávač, spustit svítilnu, fotoaparát, hodiny či kalkulačku. Dále je zde také přístup k funcím AirPlay a AirDrop. Control Center se aktivuje tažením prstu směrem vzhůru od spodního okraje libovolné obrazovky.

Multitasking

Přepracované uživatelské rozhraní – místo ikon jednotlivých aplikací je nyní k dispozici náhled obrazovky běžcích aplikací, mezi kterými jde nyní rychleji a přehledněji přepínat. Multitasking spustíte dvojitým stiskem tlačítka „Home“.

iTunes Radio

Hudební streamingová služba.

AirDrop

Funkce umožňující bezdrátové sdílení souborů mezi více iOS zařízeními nacházejícími se blízko sebe. Tato funkce je již nějakou dobu k dispozici v OS X.

Aktivační zámek

Bezpečnostní fuknce užitečná při ztrátě iOS zařízení: Pokud je iOS zařízení smazáno, je nutné nyní před jeho použitím zadat heslo k iTunes. Tímto způsobem by se měl co nejvíce znepříjemnit život zlodějům.

FaceTime Audio

Přes FaceTime je nyní možné také provádět hlasové hovory bez videa. Apple zde konkuruje zavedeným službám jako je Skype či Viber, nicméně na rozdíl od těchto služeb nejsou k dispozici klienti pro další operační systémy a proto je FaceTime omezen pouze na zařízení s iOS.

Vylepšená aplikace fotoaparátu

Aplikace na pořizování fotografií nyní obsahuje vestavěné filtry a nově je na systémové úrovni podporováno sdílení obsahu na sítích Flickr a Vimeo.

iWork zdarma

Apple na své prezentaci nových iPhonů uvedl, že pro všechny nově zakoupené iOS zařízení dá k dispozici ke stažení zdarma své aplikace z balíčku iWork: Pages, Numbers a Keynote. K nim potom přidal i iMovie a iPhoto.

 

A jak se vám líbí iOS 7? Jaké jsou vaše zkušenosti s upgradem? Podělte se s námi o své názory na naší facebookové stránce.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply