Přehled novinek ze včerejší Apple keynote: iPad Air, iPad mini s retina displejem, nové MacBooky Pro i MacPro

Zde Vám přinášíme ucelený souhrn ze včerejší prezentace nových produktů Applu. Všechny novinky byly vcelku očekávané (snad kromě názvu pro nový iPad) a potvrdily se tak téměř všechny předchozí spekulace a uniklé fotografie nových iPadů. Příjemný přkvapením bylo oznámení o tom, že všechny včera zmiňované softwarové produkty počínaje OS X Mavericks a konče sadami iWork a iLife budou nyní k dispozici zdarma.

MBP_announc

MacBook Pro – představeny byly aktualizované modely obou řad, tzn. jak 15″ tak i 13″ varianta. Většina změn je platná pro oba modely: retina displej, nové čipy Intel Haswell, flashové úložiště, odstranění optické mechaniky, rozhraní Thunderbolt 2, Wi-Fi 802.11 ac. Zvýšení grfického výkonu díky použití Intel Iris grafiky u 13″ verze a u 15″ verze pak byla použita grafika Intel Iris Pro.

Ceny začínají u 13″ verze na 33.490,- Kč za model vybavený 2,4GHz i5 procesorem, 4GB RAM a 128GB flashovým úložištěm. 15″ model pak začíná na ceně 49.990,- Kč za model s procesorem i7 taktovaném na 2,0GHz, s 8GB RAM a 256GB flashovým úložištěm. K dispozici jsou již dnes.

mac-pro

MacPro – Futuristický tvar, ďábelský výkon a vysoká cena. Nový MacPro byl již částečně představen na červnové konferenci WWDC, nyní jsme se dočkali oficiálního představení a specifikací tohoto nového stroje. Je osazen procesorem Intel Xeon E5 se čtyřmi až dvanácti jádry, až 64GB RAM, duální grafikou a flashovým úložiště s kapacitou až 1TB. Rozšiřitelnost a komunikace je řešena přes 6 portů Thunderbolt 2, 4 porty USB 3, 1 prot HDMI a 2 porty 1GB Ethernetu. MacPro bude k dispozici od prosince a jeho cena v ČR začne na 74.990,- Kč.

iPad_air

iPad Air – pátá genarace dnes již kultovního tabletu s úhlopříčkou 9,7″ se dočkala první změny designu od iPadu 2. Rámeček po stranách displeje se zmenšil o 40%, celý tablet je lehčí a tenčí. Je osazen 64-bitovým procesorem A7 a koprocesorem M7. I přes to, že je o 20% tenčí než jeho předchůdce, výdrž baterie zůstala na 10 hodinách. Zlepšení se dočkalo i Wi-Fi: dvě antény a standard MIMO umožňují přenosovou rychlost až 300 MB/s. K dispozici bude od listopadu a to ve dvou barevných provedeních: space grey a bílo stříbrné. Ceny v ČR začínají na 12.290,- Kč za verzi 16GB Wi-Fi a 15.490,- za verzi 16GB Wi-Fi + LTE. Maximální kapacita bude 128GB.

iPad_mini

iPad mini s retina displejem – iPad mini se dočkal 7.9″ retina displeje s rozlišením 2048×1536 tedy stejným jako má iPad Air. Je také osazen 64-bitovým čipem A7 a koprocesorem M7 čímž se zvýšila 4x rychlost oproti jeho předchůdci a grafický výkon dokonce 8x. Výdrž na baterie má udávanou hodnotu 10 hodin. Stejného vylepšení jako u iPadu Air se dočkalo Wi-Fi. Dostupnost v ČR je udávána na konci listopadu a ceny začínají na 9.790,- Kč za verzi 16GB Wi-Fi. Maximální kapacita bude nyní 128GB.

OSX_Mavericks

OS X Mavericks – nová verze operačního systém OS X je nyní zdarma a je možné ji stáhnout přes Software Update. Novinkám obsaženým v novém systému se budeme podrobně věnovat v některém z dalších článků.

Stejně tak byly aktualizovány i balíčky iLife pro iOS i OS X s programy iPhoto, iMovie a GarageBand a také sada programů iWork, která obsahuje Pages, Numbers a Keynote. Všechny tyto programy nabízí také Apple nyní zdarma. O novinkách v těchto programech se také budeme podrobněji věnovat v některém z dalších článků.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply