Zabezpečte svůj Mac – zaheslujte přístup k firmwaru

OSX_Recovery

Téměř každý odpovědný uživatel má chráněn přístup ke svému Macu přihlašovacím heslem, které je nutné zadat při každém spuštění počítače či při jeho probuzení ze spánkového režimu. Jedná se velice užitečný prvek zabezpečení vašich dat například v kanceláři či kdekoliv jinde, ovšem pouze do té chvíle než případný zvědavec má (například po krádeži) váš počítač zcela k dispozici. Poté již prosté chránění přístupovým heslem nestačí.

Pokud má případný útočník váš Mac k dispozici, může jej zrestartovat například do Recovery režimu (režim obnovení), nebo jej připojit k jinému Macu jako externí disk apod. V tom případě se k datům uloženým na vašem počítači pohodlně dostane. Jedním z postupů jak se před těmito útoky chránit, je důledné používání šifrování dat, které dnes již OS X standardně obsahuje a jeho používání není nijak složité ani omezující (pozn. Nezapomeňte též šifrovat disk s vaší TimeMachine zálohou…).

Dalším způsobem jak data na vašem Macu ochránit je nastavení hesla pro přístup k firmwaru. Postup k jeho nastavení je poměrně jednoduchý a účinnost tohoto kroku je velká.

Jak tedy na to?

1. Restartujte svůj Mac a během restartu přidržte tlačítka Cmd + R aby se váš počítač nastartoval do režimu Obnovení (Recovery)

2. V systémovém menu, zvolte Utility a dále Utilitu hesla firmwaru. Zobrazený dialog vám sdělí, že ochrana heslem je vypnutá

3. Klikněte na tlačítko pro zapnutí hesla a po vyzvání zadejte a potvrďte nové heslo

4. Restartujte počítač (pro ověření jej znovu restartujte v režimu Ovnovení, kde by se vám měla objevit ikona zámku a mělo by být požadováno heslo)

 

Toť vše. Váš Mac a jeho data jsou opět o něco lépe zabezpečena…

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply