Seriál Aplikace pro mobilní fotografii – 1. díl, část první: ProCamera

Dnešním dnem začínáme publikovat serál o aplikacích pro mobilní fotografii. iPhone se stal pro mobilní fotografii fenoménem a v tomto nastoleném trendu pokračuje dále – kombinací velice kvalitního fotoaparátu (na poměry mobilních telefonů) a nepřeberného množství dostupných aplikací se z něj stal velice užitečný nástroj jak na jednoduché a pohotové zachycení každodenního života kolem nás tak i pro některé uživatele nástrojem k uměleckému vizuálnímu vyjádření. Jeho největší výhodou je samozřejmě to, že jej máme téměř neustále u sebe. A jak pravil známý fotograf Chase Jarvis – nejlepší fotoaparát je ten, který máme zrovna po ruce…

V prvním dílu našeho seriálnu se budeme zabývat aplikacemi na pořizování fotografií, tzn. těmi které nám nahradí vestavěnou aplikaci od Apple. A to z toho důvodu, že jsou u nich k dispozici funkce a nastavení, která vestavěná aplikace nemá.

 

ProCamera_icon

ProCamera (verze 4.0.1) – cena: 0,89 EUR

Jedná se dle mého názoru o jednu z nejlepších aplikací pro pořizování fotografií. Navíc i přes množství funkcí je její ovládání intuitivní a poměrně jednoduché. Umí stabilizovat obraz, má oddělené ovládání ostření a expozice, umožňuje nastavit vyvážení bílé barvy. Samozřejmostí je samospoušť a také vylepšená práce s vestavěným bleskem. Můžeme ji použít i pro natáčení full HD videa či jako čtečku QR kódů.

Ovládací prvky v režimu pořizování fotografií:

Camera_Pro_1_Grid_Horiz

 

V aktualizované verzi 4.0 je k dispozici náhled histogramu. Uživatel, který disponuje iPhonem 5 má pak při fotografování za zhrošených světelných podmínek možnost manuálně zvýšit ISO až na hodnotu 3200.

Camera_Pro_ISO_Histogram

Nezávislé ovládání ostření (modrý čtverec) a expozice (žluté kolečko).

Camera_Pro_1_Exp_Focus

Po pořízení je možné fotografie dále upravovat: k dispozici je ořez, základní úpravy jasu, kontrastu či saturace a teploty barev. V neposlední řadě máme k dispozici i výběr ze základních filtrů. Fotografie můžeme odeslat e-mailem či sdílet na sociálních sítích.

Camera_Pro_Post_select

Camera_Pro_1_crop2Camera_Pro_1_Saturation3

Camera_Pro_A_Filter2

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply