Recenze objektivů Olloclip Active Lense pro iPhone

Pro iPhone existuje množství různých aplikací na úpravu fotografií. Nicméně dnes se budeme věnovat příslušenství, které nám umožňuje experimentovat a rozšířit naší kreativitu při fotografování iPhonem trochu jiným způsobem – výměnným objektivům.

Objektivy pro iPhone od firmy Olloclip jsou na trhu již delší dobu a výrobce má v nabídce několik různých setů. Při jejich výběru musíme být pozorní – vzhledem k tomu, že se jedná o objektivy, které se na iPhone nasazují je nutné pro každý typ iPhonu vybrat odpovídající model Olloclip objektivu. Každý z modelů iPhonu je jinak tenký a proto například Olloclip pro iPhone 5 nebude možné nasadit na iPhone 6. Také umístění čočky fotoaparátu je jiné proto je nutné zkontrolovat zda daný tip objektivu je určen pro náš model iPhonu.

V tomto seriálu se budeme věnovat modelům určeným pro iPhone 6/Plus a 6s/Plus. Výrobce nabízí několik setů určených jak k obecnému použití (model 4 in 1 nebo Acitve) tak ke specializovanému fotografování (makro objektivy).

 

Olloclip Active

Olloclip active pro iPhone recenze

Tento nejnovější přírůstek do rodiny objektivů Olloclip sestává ze dvou objektivů: s ultraširokým ohniskem a dvojnásobného telefota.

 

 

Ultraširoký objektiv

Jeho ohnisková vzdálenost je někde mezi rybím okem a širokým objektivem, které obsahuje sada 4 in 1. Obrazová kvalita tohoto objektivu je velice dobrá i když snímky díky širokému ohnisku vykazují vcelku očekávanou soudkovitost. Ostrost je nad očekávání dobrá a nedochází k nijak nadměrnému změkčení. Chromatická aberace se nijak výrazně neprojevuje.

 

Telefoto objektiv

Přiblíží fotografovanou scénu 2x. Bohužel obrazovou kvalitou trochu pokulhává za svým širokoúhlým parťákem. Projevuje se zde dosti výrazné změkčení obrazu a ztráta ostrosti oproti fotografiím pořízených přímo objektivem iPhonu.

 

Porovnání snímků:

Olloclip-porovnani iP6

záběr z objektivu iPhonu bez přídavného objektivu

 

Olloclip-siroky

širokoúhlý objektiv

 

Olloclip-tele

telefoto objektiv

 

 

Závěr

Olloclip Active je vcelku dobrou volbou pro všechny iPhone fotografy. Objektivy jsou kvalitně zpracovány a jsou vyrobeny z hliníku a nikoliv pouze z plastu. Jedná se o jedinou sadu nabízející telefoto objektiv, na druhou stranu chybí ovšem v této sadě makro varianta. Ultraširoké ohnisko potěší všechny příznivce krajinářské fotografie. Cena ovšem není nejnižší: v ČR je tato sada nabízena za 2.999,- Kč včetně DPH.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply